lauantai 27. joulukuuta 2014

Lintupohdintaa

Pari postausta sitten kirjoitin kanakuumeesta, joka on vaivannut tässä jo reippaasti yli puoli vuotta. Tai siis idea kanojen ottamisesta on tullut joskus kesällä 2012, mutta se vakavampi kuume on ollut nyt sen puolisen vuotta. Nyt kuitenkin olen alkanut pohtia myös ankkoja tai hanhia vaihtoehtona. Harmi vain, että ankoista ja hanhista löytyy todella heikosti mitään tietoa, toisin kuin kanoista on netti pullollaan tietoa ja keskustelua.

Mummulassani on ollut sekä ankkoja että hanhia. Hanhien muistan olleen isoja eikä niiden lähdelle tehnyt mieli vapaaehtoisesti mennä. :D En kyllä muista niiden koskaan päälle käyneen, mutta jotenkin negatiivinen mielikuva niistä on silti jäänyt. Ja ankat nyt vain ovat supersöpöjä. :3

Tämä minun plus-miinuslistani saattaa olla ihan puutaheinää (ja varmasti hyvin puutteellinen), koska en todellakaan ole mikään asiantuntija. Lähinnä omia mielikuvia siis.

Kanat 
+ rotujen kirjo on valtava
+ helppo järjestää suotuisat olot
+ saatavuus helppo (jos ei pidä rodusta väliä)
+ munii paljon (rodusta riippuen toki)
- juuri ne rodut, jotka minua kiinnostavat ovat vaikeasti saatavia (ja huonoja munijoita! :D)
- vaatii lämpimän tilan talvella (mikä tosin lämpölampuilla hoitunee)

Ankat
+ ihan järjettömän söpöjä!
+ ulkoilevat myös talvella mielellään
- munivat vähemmän kuin kanat
- tykkäävät lillua vedessä
- tarvitsevat säännöllistä kylpymahdollisuutta myös talvella
- saatavuus?
- sotkuisia?

Hanhet
+ iso koko, ei lähde joka pikkupedon matkaan
+ laiduntavat kesäisin
+ eivät varsinaisesti lillu vedessä, vaikka vesilintuja ovatkin
+ iso lintu on näyttävä/komea
+ / - pihavahti
- tarvitsevat kylpymahdollisuuden myös talvella, vaikka eivät lillumista harrastakaan
- iso lintu toki syökin enemmän
- iso lintu toki kakkaakin enemmän
- moni sanoo hanhien olevan aggressiivia myös hoitajaansa kohtaan
- saatavuus?

Hanhista olen jostain syystä kuitenkin tällä hetkellä eniten kiinnostunut. Mietin vain, että ovatko ne samalla tavalla väärin ymmärrettyjä kuin vuohetkin. Vuohien hankinnastakin melkein luovuttiin erinäisten nettikeskusteluiden perusteella, joissa sanottiin, että vuodet ovat suorastaan pirusta seuraavia, eivät pysy aidoissa ja tuhoavat kaiken autosta istutuksiin. No, hyvinhän nämä aidoissa pysyy eikä toistaiseksi istutuksista ole kuin pionit vasta syöty. :D

Jostain kyllä luinkin jo, että ankka on kuin "lempeä lammas" ja hanhi on kuin "pirullinen vuohi". Mutta kyllä minä vaan niin kovasti noista omista pirullisista sarvipäistäni tykkään, että ehkä ne hanhetkin sitten sopisi meille? ;)

Lukijoilla jotain sanottavaa? :D

Saa myös vinkata, jos löytyy jotain keskustelupalstoja tms. tietolähteitä (munanetti on tiedossa jo tottakai) erityisesti hanhiin ja ankkoihin liittyen, kanoista löytyy tosiaan sitä tietoa muutenkin yllin kyllin.


3 kommenttia:

  1. Meillä oli ankkoja, mutta ikävä kyllä ei tällä hetkellä ole, tuolla blogissani siitä tarkemmin juttua.

    Pekingeesi on todella ahkera munija. Meidän tytöt alkoivat munimaan 5kk ikäisenä syyskuussa ja munivatkin sitten seuraavat 10kk putkeen lähes joka päivä. Ja munissa riittikin syömistä, kun olivat melkoisen muhkeita :)

    Sotkuisuus pitää ankkojen kohdalla paikkansa - se sotkun määrä on melkoista! Läträävät myös vedellä ahkerasti, joten etenkin talvella saa ahkerasti siivoilla kuivikkeita, jotka muuttuvat yhdessä yössä kakka-vesililluksi :) Ankat ovat kyllä ihania, on jo kovin ikävä niitä.

    Ankkoja on etenkin kesällä ja syksyllä paljon myynnissä, kuten kanojakin. Oletko käynyt munanetti-sivustolla? Siellä on paljon myytäviä :)

    VastaaPoista
  2. Lisäyksenä, että munanetillä tarkoitin sen Facebook-sivua, en sitä alkuperäistä jonka jo mainitsit tekstissäsi ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä tässä melkein olen niihin kanoihin jo takaisin päätynyt, juurikin sen takia, että ankoilla ja hanhilla on tuo vesielementti ja sen kanssa läträys ei talvella oikein innosta... :D

      Hirveän kiva vaan kuulla muiden kokemuksia muistakin kuin kanoista, koska kanoista saa tietoja muutenkin runsaasti.

      Poista